Chirurgie dermatologică

Actul chirurgical in dermatologie se face atat cu scop diagnostic (biopsie) sau terapeutic. De cele mai multe ori cele doua coincid.
Pentru cele mai multe afectiuni dermatologice (tumori benigne, afectiuni precanceroase sau cancere cutanate, unghia incarnata etc) se apeleaza la bisturiul clasic, electrocauter sau laser chirurgical.
Tratamentul dermatologic chirurgical trebuie sa aiba in vedere ameliorarea calitatii vietii pacientului. Confortul estetic dupa o anumita interventie chirurgicala, este de asemenea important si trebuie sa asigure o stare de bine psihologic bolnavului.
Se stie ca nu de putine ori bolnavul dermatologic accepta o interventie chirurgicala in speranta de a “fi mai frumos”. Insa, frumusetea ramane un mit, care difera in functie de varsta, temperament, tendinte si este o notiune subiectiva. Pacientii in varsta situeaza adesea rezolvarea suferintei organice in plan superior aspectului fizic. Nu aceeasi situatie se intalneste si la tineri, care au un mai mare interes pentru rezultatul estetic. De aceea, varsta bolnavului , calitatea pielii, corectitudinea inciziei si a suturii sunt factori care influenteaza vindecarea post-chirurgicala si aspectul cicatricial. Desi multi dintre pacienti isi doresc o interventie “fara cicatrice” , acest lucru este greu de obtinut mai ales ca 80-90% din procesul de vindecare si aspectul unei cicatrici va fi in functie de complianta pacientului. De exemplu, expunerea la soare in perioada imediat urmatoare sau un efort fizic sustinut (pentru cicatricile din zona scapulara, presternala sau a umerilor) sunt factori cu influenta negativa.
Cel mai important lucru este acela ca in dermatochirurgia cancerelor cutanate nu trebuie niciodata sa primeze aspectul estetic al interventiei, in defavoarea prognosticului vital al pacientului.
1. Biopsia cutanata
Consta in recoltarea unui fragment de piele in vederea examenului histopatologic. Se efectueaza in anestezie locala cu lidocaina (Xilina) pentru un confort maxim. Se poate recolta cu ajutorul unui “punch” (2mm, 3mm, 4mm, 6mm) in functie de dimensiunea fragmentului dorit , sau cu bisturiul. Poate fi incizionala sau excizionala. Este important ce leziune se alege in vederea biosierii si furnizarii de date clinice si paraclinice care sa orieneteze medicul anatomopatolog pentru interpretarea preparatului.
afp20111101p995-f8
2. Electrocauterizarea
Reprezinta o metoda frecvent folosita in dermatologie pentru tratamentul tumorilor benigne, leziuni precanceroase sau anumite cancere cutanate. Este o metoda rapida ce permite rezolvarea bolnavului intr-o singura sedinta si se poate folosi doar pentru leziunile care nu sunt foarte extinse si care sunt bine delimitate. Are dezavantajul unei vindecari mai lente.
afp20021001p1259-f1
3. Crioterapia
Reprezinta acea metoda prin care se folosesc substante refrigerante in scop terapeutic (ex. zapada carbonica, azot lichid, protoxid de azot). Acestea se pot aplica fie cu ajutorul criocauterului, criosprayul sau cu un aplicator de lemn avand un tampon de vata la un capat. Azotul lichid – reprezinta standardul si se gaseste la o temperatura de -195,8 C. Indicatiile terapeutice sunt : veruci, papiloame, keratoze seboreice sau actinice, cicatrici keloide, carcinoame bazocelulare superficiale etc.
De exemplu pentru keratozele actinice este nevoie de 1-2 sedinte de inghetare de 15-20 de secunde iar pentru carcinom bazocelular superficial 2 sedinte a cate 40-60 de secunde. Aceste conditii nu sunt absolute si depind de marimea si profunzimea leziunii. De multe ori o a 3-a sedinta este necesara. Raspunsul pielii dupa tratament este reprezentat de : eritem , edem , formare de bul , cruste sau cicatrici in functie de rezultatul urmarit si zona tratata. De exemplu un carcinom bazocelular se doreste obtinerea unei necroze cu detasarea ulterioara a tesutului tumoral, in acest caz o cicatrice este inevitabila. Pentru o veruca scopul este de obtinere a unei bule sub-epidermice pentru eliminarea ulterioara a tesutului infectat viral.
cryotherapy-liquid-nitrogen-400x250
4. Excizia chirurgicala clasica
Modalitatea prin care diferite leziuni cutanate, de tip tumoral sunt eliminate de pe suprafata pielii. Eliminarea poate fi in scop diagnostic, in scop terapeutic pentru tumori maligne sau cu potential de malignitate, sau in scop estetic.
Excizia se realizeaza in sali de tratament adecvate, cu instrumente de unica folosinta, sterile si sub anestezie locala. Inainte de excizie, se delimiteaza zona, se efectueaza dezinfectia tegumentului si anestezia cu Xilina. Urmeaza apoi excizia zonei, cu o margine de siguranta, in functie de tipul leziunii. Se indeparteaza leziunea cu tot stratul cutanat aferent. In cazul leziunilor sangerande, se poate face o hemoastaza cu ajutorul electrocauterului, dupa care se practica sutura. De cele mai multe ori se sutureaza cu fire de profunzime absorbabile, apoi se sutureaza cu fire de suprafata, care se scot dupa 7-10 zile.
Unele leziuni pediculate benigne pot beneficia de shave-excizie: o excizie superficiala fara fire
imahhges
5.Excizia chirurgicala MOHS
Numita si Chirurgie micrografica MOHS este o tehnica chirurgicala folosita pentru tratamentul tumorilor de piele si mucoase in situatii particulare. Scopul este de a exciza complet tumora cu pastrarea tesutului normal. Tehnica
este caracterizata de un control precis si complet al marginilor piesei excizate. Pentru carcinoamele bazocelulare si spinocelulare agresive cu risc crescut de recurenta. Aceasta tehnica este indicata în mod special pentru tumori agresive local, dificil de tratat prin alte tehnici sau în cazul tumorilor localizate in zone estetice sau functionale importante. Citirea lamelor se realizeaza de catre dematologul chirurg. Daca se identifica celule tumorale se va face reexcizia unei zone limitate în care s-au vizualizat celule tumorale. Un ciclu Mohs dureazã aproximativ 45 minute. Procesul de excizie, colorare, citire se reia pânã când histopatologic se obtin margini libere. Reconstructia defectului rezultat se face în aceeasi zi, sau la distanta.
uch_028549-2
6. Laserul chirugical este reprezentat de:
– laserul CO2 continuu : folosit pentru sectionare sau volatizarea tesuturilor
– laserul CO2 pulsant : folosit pentru corectarea ridurilor, a cicatricilor atrofice , a modificarilor de heliodermie si pentru leziunile hipetrofice.
Laserele chirurgicale sunt recomandate, de asemenea , pentru tratamentul : tumorilor benigne (veruci, condiloame genitale acuminate, adenoame sebacee, hamartoame etc) si precancerelor cutanate ( keratoze seboreice, boala Bowen etc).
Indicatia este a trata leziuni a caror diagnostic este cert. Exista mare rezerva in ceea ce priveste tratamentul cancerelor cutanate sau a leziunilor melanocitare.
maxresdefaiiult