CRIOTERAPIA : “tratamentul la rece”

Termenul  de “crioterapie” reprezintă acel “tratament folosind o temperatură scăzută”, și se referă la îndepărtarea unor leziuni ale pielii prin “înghețarea” lor. Produsul cel mai frecvent utilizat de către medici este azotul lichid.
Ce este azotul lichid?
Azotul lichid este starea lichidă de azot gazos, care ocupă 78% din aerul pe care îl respirăm. Azotul lichid este extrem de rece, cu punct de fierbere la minus 196 ° C. Este necesar să se stocheze și sa fie transportat în flacoane speciale.
dermatology-cryac           cryo-s-mini-v2-1

Ce afectiuni pot fi tratate cu crioterapia?

crioterapia-dermatologista-curitiba  main_cryosurgery
O mare varietate de leziuni benigne superficiale (non-canceroase) pot fi tratate cu ajutorul crioterapiei :
– keratoze actinice (leziuni pe pielea deteriorata de soare)
– veruci vulgare (popular “negi”)
– papiloame virale
– keratoze seboreice
– cicatrici keloide
– boala Bowen

– ocazional, medicul dermatolog poate sugera folosirea crioterapiei pentru a trata un cancer de piele : numit carcinom bazocelular -forma superificiala.
– alte leziuni benigne
Ce implică procedura?
Crioterapia se efectueaza in cabinetul medicului dermatolog, dupa o evaluare prealabila a leziunilor (consultatie)
Azotul lichid este de obicei aplicat pe piele cu ajutorul unui pistol (“spray”) de pulverizare, cu o piesă metalică sau cu un tampon de bumbac.afp20040515p2365-f1
Discomfortul local este minim, iar crioterapia nu necesită anestezie locala si durează cateva secunde (în funcție de grosimea și dimensiunea leziunii). Pielea tratata devine albă (“inghetata”), aspect ce dureaza cateva minute. Aceasta procedura poate fi repetata de cateva ori in cursul aceleiasi sedinte de tratament.
In zilele următoare, e posibil sa se formeze o “bula”, iar vindecarea totala poate dura 1-2 săptămâni. Uneori este nevoie de tratamente suplimentare , mai multe sedinte spatiate la intervale regulate pentru a obtine efectul terapeutic dorit (de exemplu verucile plantare, mai ales cele  “tip mozaic” sunt foarte rezistente la tratament si este nevoie de sedinte multiple)
Cum ar trebui să fie îngrijita zona tratată?
Medicul dermatolog va poate sugera sa aplicati un unguent local cu antibiotic. De cele mai multe ori nu sunt necesare masuri suplimentare de tratament (nici pansament, sau plasturi).
Care sunt efectele secundare ale acestui tratament?
Efecte adverse imediate:
– durerea – crioterapia este de obicei bine tolerata, dar poate fi, uneori usor dureroasa, dacă o înghețare profundă a fost necesară (de exemplu, pentru a trata un carcinom bazocelular). Acest disconfort poate apărea atât în timpul tratamentului cat si la cateva ore dupa.
– umflarea și eritemul (roseata) – acesta este un răspuns imediat normal la înghețarea pielii, și de obicei se normalizeaza după 2-3 zile.
– vezicule/bule – formarea acestora este frecventa si de dorit (pt ca are loc formarea unei bule subepidermice- de exemplu veruca este indepartata odata cu acoperisul bulei formate) . Unii oameni fac mai ușor bule decât altii și dezvoltarea de vezicule nu înseamnă neapărat că pielea a fost înghețata prea mult. Ocazional, aceste bule pot deveni umplute cu sânge, acest lucru este inofensiv și este nevoie uneori ca medicul sa punctioneze si sa chiureteze leziunea.
– suprainfectarea – mai puțin frecventa insa se trateaza cu terapie topică antiseptica sau antibiotica
– rar, formare de cicatrici ,mai ales în cazul în care o înghețare profundă a fost necesară (de exemplu, pentru a trata un carcinom bazocelular).
– modificări pigmentare a pielii (hiper/hipopigmentari) -sunt mai frecvente la persoanele cu piele inchisa la culoare. Acest lucru se îmbunătățește, de obicei, cu timpul
– senzatie de “amorteala” -parestezie, în cazul în care un nerv superficial este “inghetat”. Amorteala este reversibila si senzația normală revine dupa cateva saptamani sau luni.
Tratamentul poate fi ulterior completat de sedinte suplimentare, sau alta terapie (interventie chirurgicala, electrocauterizare etc)

Daca sunteti interesat de acest tratament (Crioterapie) in Cluj, puteti efectua o programare  la:

Dr. Pop Corina Elena- medic specialist dermatolog
Hiperclinica Medlife : (Calea Motilor 32 , Cluj Napoca) Tel: 0264 960

sau puteti completa aici :Formularul de Contact

cryotherapy-or-cold-therapy

 

2 comments on “CRIOTERAPIA : “tratamentul la rece”

 1. Buna seara Doamna Doctor,
  Am rugamintea sa-mi spuneti daca sunt indicata pentru crioterapie in cazul unui melanom.Acesta este
  localizat pe partea laterala a fetei si este prezent de foarte mult timp(aprox.30 ani)La inceput a fost mic dar cu timpul a crescut si acum este aprox.de 1cm.Are culoare maronie,suprafata neregulata si este inestetic.
  Va rog frumos sa-mi dati un raspuns ! Multumesc !
  Cu stima.

  • Crioterapia este o contraindicatie absoluta in melanom . Trebuie excizie chirurugicala cu margini de siguranta + examen histopatologic. In functie de rezultat se stabileste conduita de urmat (reexcizie, ganglion santinela, imunoterapie , chimioterapie etc) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *