Tratamentul medical al ridurilor cu toxina botulinica

Utilizarea toxinei botulinice a largit orizontul dermatologiei estetice si posibilitatilor terapeutice ale medicului, contribuind intr-o mare masura la oferirea unor solutii optime de tratament adaptate necesitatilor si dorintelor pacientului.

Tratamentul cu toxina botulinica se efectueaza cu scopul atenuarii sau stergerii pentru o perioada de timp a ridurilor dinamice si de prevenire a aparitiei celor de repaus si poate modifica in sens pozitiv aspectul general al fetei prin conferirea unui aspect mai relaxat si mai optimist. Rezultatul este acela de a obtine un aspect mai proaspat si in final mai tanar al fetei.

Ce este toxina botulinica?
Aceasta este o neurotoxina produsa de bacteria Clostridium botulinum, ce apare in mod natural in natura. Toxina inhiba eliberarea neurotransmitatorului acetilcolina la nivelul jonctiunii neuromusculare , ceea ce determina aparitia unei slabiciuni musculare tranzitorii. Acest agent terapeutic are ca efect corectarea ridurilor dinamince datorita blocarii temporare a contractiei musculare.Bacteria Clostridium botulinum este o bacterie gram pozitiva anaeoba ce produce 7 serotipuri distincte de toxina : de la A la G.In practica medicinei estetice se utilizeaza serotipul A al toxinei botulinice , avand o istorie de peste doua decenii a aplicatiilor cosmetice.

In Romania sunt avizate in scop terapeutic si estetic doua formule de toxina botulinica tip A:
Vistabel (Allergan): 50 U : cu aplicatii estetice in tratamentul ridurilor glabelare
Dysport (Ipsen): 500 U: pentru tratamentul hiperhidrozei axilare
In Europa exista avizate si alte preparate precum : Azzalure, Xeomin, Neuronox etc

Indicatiile toxinei botulinice sunt atat in domeniul dermatocosmetologiei ( riduri glabelare, periorbitale, frontale , elevarea sprancenelor, tratamentul platysmei, riduri nazale sau peribucale etc) dar si in domeniul altor specialitati medicale fiind folosita pentru tratamentul: strabismului, blefarospasmului , migrenelor, torticolisului , distoniilor etc.
poza botox

Ce contraindicatii si precautii exista?

Injecatarea de toxina botulinica A este contraindicata la pacientii cunoscuti cu hipersensibilitate la oricare dintre formulele de toxina botulinica sau la albumina. Pacientii cu alergii cunoscute la proteinele laptelui de vaca au contraindicatie la injecatarea de toxina, intrucat formula comerciala contine lactoza.
De asemenea, trebuie utilizata cu precautie in cazul afectiunilor neuromusculare : miastenia gravis, scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica. Exista si medicamente care interfera cu transmiterea neuromusculara precum ciclosporina, D penicilamina, lincozamide, chinidina, chinolone, sulfat de magneziu, de aceea trebuie o abordare cu precautie in cazul pacientilor aflati sub aceste tratamente.
Nu este cunoscut daca toxina botulinica A  poate cauza injurii bebelusilor in cazul administrarii unei femei insarcinate  , daca se excreta in laptele uman sau daca poate afecta capacitatile de reproducere ale oamenilor. Din cauza acestor motive  toxina botulinica nu ar trebui sa fie administrata femeilor insarcinante sau cele in perioada de lactatie   pentru motive estetice.
Pentru a evita  riscul de aparitie a hematoamelor locale in urma injecatrii se recomanda ca administrarea de medicamente ce influenteaza timpul de sangerare (antiagregante , antiinflamatoarenesteroidiene, vitamin E) sa fie intrerupte cu  aproximativ 14 zile anterior tratamentului.
Pacientii cu tulburari de ordin psihologic, dismorfofobici , preocupati in mod excesiv de prezenta unor defecte imaginare sau reale si cei care au asteptari nerealiste legate de rezultatele tratamentului nu au indicatie la acest tip de terapie.

Recomandari dupa procedura:

Pacientilor li se recomanda sa ramana in pozitie verticala si sa evite manipularea zonelor tratate si a efortului fizic intens cel putin 4 ore dupa injectare si sa contracte in mod voluntar musculatura tratata.
Se va stabili o noua evaluare la aproximativ 10-14 zile de la injectare pentru cuantificarea rezultatului clinic si a corectiei suplimentare.
Astfel, toxina botulinica are o influenta majora in ceea ce priveste imbunatatirea relatiilor psihosociale si a calitatii vietii, prin terapia modificarilor faciale ce apar in procesul de imbatranire.

Pentru programari si consult pre-estetic cu evaluare in vederea unui tratament personalizat cu toxina botulinica:

Dr. Pop Corina : (Curs Specializare : “Tehnici de injectare toxina botulinica (Bucuresti)-ianuarie 2015”
Mediprax Centrum: 0740199263
Clinica BlueLife: 0734771352
Completeaza aici :Formularul de Contact

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *