Dermatita seboreica – sfaturi de la dermatolog

1. Ce este dermatita seboreica?

Dermatita seboreica este o afectiune cu evolutie cronica, destul de frecventa ce afecteaza calitatea vietii. Predomina in special la adultul tanar de sex masculin, avand o evolutie in puseuri.  Dacă e sa luam în considerare întregul spectru al dermatitei seboreice inclusiv variantele  infantile, adulte și vârstnice, atunci putem spune ca aproape fiecare individ a avut la un moment dat acesta afectiune. Mulți medici și pacienți o acceptă ca pe o varianta „ normala” mai degrabă decât o boală. Doar 5% din populație are o forma destul de severă ce necesita evaluare si tratament de specialitate.
Cauzele nu sunt pe deplin intelese , fiind implicati urmatorii factori: pityrosporum ovale , compozitia sebumului, factorul hormonal, stresul, alcoolul, predispozitia genetica. Este mai frecventa la pacientii cu afcetiuni neuropsihice: boala Parkinson, schizofrenie sau in contextul imunodepresiei (infectia HIV)

2. Cum se manifesta?

Este o afectiune localizata in ariile bogate in glande sebacee (scalp , fata, torace superior, pliuri)  caracterizata prin leziuni eritematoase (rosii) , bine delimitate acoperite de scuame grase. Manifestarile clinice difera dupa localizarea si stadiul evolutiv:
– in dermatita seboreica a scalpului, scuamele se fixeaza pe firele de par, iar placile eritemato-scumoase se pot extinde dincolo de interlinia paroasa  (”coroana seboreica”)
– la nivelul fetei , zona de electie este zona intersprancenoasa si la nivelul pliurilor nazo-labiale .
– la nou-nascuti si sugari (debutul fiind in primele 3 luni de viata ) – apar placi acoperite de cruste galbui-brune, onctuoase ,  localizate pe scalp si in marile pliuri. Cauza fiind o stimulare crescuta a activitatii glandelor sebacee de catre hormonii androgeni (transferati de la mama)

Seborrheic-dermatitis

3. Care sunt simptomele?

Leziunile din dermatita seboreica  pot provoca prurit (mancarimi), dar  sunt de obicei nedureroase, daca nu apar complicatii infectioase.  Podoaba capilara poate avea un aspect “neingrijit”, acel aspect inestetic de par “gras”.

4. Care este diferenta dintre dermatita seboreica si matreata normala?

Matreata este definita ca fiind cea mai usoara forma a dermatitei  seboreice – cu scuame fine ,marunte si  albe , ca si o descuamare a scalpului (ce se “scutura” pe haine)  . Exista si forme mai severe de dermatita seboreica cu scuame mari, grase, onctuoase si aderente.  Ambele variante sunt destul de suparatoare.

5. Cum se trateaza?

Principala regula este sa nu tratam aceasta afectiune in mod agresiv.  Terapia agresiva este unul dintre factorii agravanti ai afectiunii.
Tratamentul se bazează pe reducerea micro-organismelor patogene, a iritațiilor și controlul producerii de sebum si se gaseste sub diferite forme (sampoane, solutii , creme ) . Rareori medicul poate recurge si la terapie sistemica (imidazoli- Itraconazol, Fluconazol etc)

6. Care sunt compusii care au efect asupra dermatitei? (Ce ar trebui sa cautam la un sampon pentru aceasta afectiune?)

Exista numeroase ingrediente active in produsele pentru tratamentul dermatitei seboreice si  sunt reprezentate de antifungice (ketoconazol 2%, ciclopirox olamine, climbazol), agenti keratolitici (acid salicilic 1-2%),  sulfura de seleniu, zinc pyrithione, propilen-glicol, lipo-hidroxiacizi, clobetazol propionate 0.05%, rezorcinol, gudroane minerale-ihtiol). Unele preparate contin diferite combinatii ale ingredientelor de mai sus.

7. Cum ne alegem tratamentul potrivit?

Alegerea tratamentului depinde de stadiul depozitelor, locația acestora și de vârsta pacientului . Pentru cazurile minore  de la nivelul scalpului un sampon cu sulfura de seleniu ,ciclopirox sau ihtiol este suficient. In caz de scuame aderente se poate alege si un preparat ce contine acid salicilic.
Pacientii cred ca aparitia scuamelor din dermatita seboreica se datoreaza uscarii pielii si utilizeaza mai rar samponul, ceea ce favorizeaza acumularea lor si aparitia inflamatiei .
De aceea, utilizarea samponului medical se va face zilnic in primele doua saptamani, cu pastrarea spumei pe scalp timp de 3-5 minute , dupa care se clateste . Ulterior frecventa se poate  reduce la 1-2 utilizari saptamanale pentru profilaxia episoadelor.
Pentru cazurile de dermatita seboreica de la nivelul fetei – se vor  folosi dermatocorticoizi topici sau creme cu imidazoli prescrise de medic.

8. Ce altceva e util de stiut in privinta acestei afectiuni? (stil de viata, schimbarea tratamentului etc.)

Cosmeticele , produsele de hair styling  si de spalare a parului nepotrivite,  prea agresive, vopselele, decolorantii, toate produc o agresiune asupra scalpului si provoaca o descuamare a pielii.
Se stie ca stress-ul emotional este incriminat in producerea si agravarea bolii , de aceea se recomanda evitarea  starilor  conflictuale si a emotiilor negative. Sportul, alimentatia echilibrata si chiar psihoterapia pot avea un efect favorabil pentru controlul episoadelor.

Pacientii trebuie să fie constienti de faptul ca dermatita seboreica este o afectiune cronica care probabil va recidiva chiar si dupa un tratament de succes, insa s-au inregistrat progrese in acest domeniu si sunt disponibile mai multe optiuni de tratament eficiente care pot fi mereu incercate .

 

Pentru consultatii , Dr. Pop Corina  ofera consultatii medicale in urmatoarele locatii din Cluj-Napoca:
1. Mediprax Centrum (in Centru): str.Petru Maior, 6-8, ap.8, Cluj-Napoca; Tel: 0364261208  sau 0740199263 ( Marti : 14-17)
2. Centrul de Pediatrie – Cabinet LEGO (Marasti);  Adresa:Strada Dorobantilor, Nr. 101, Telefon: Call-center: 0752 360 360   (Luni si Vineri cu programare)
3. Hiperclinica Medlife (Calea Motilor 32 , Cluj Napoca) Tel:0264 960

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *