Acneea si cele mai frecvente mituri

Acneea nu este o boala amenintatoare de viata, insa are un impact psihosocial foarte mare, oamenii incercand diferite metode sau avand tot felul de prejudecati cu privire la acnee.
Drept urmare voi rezuma o parte dintre cele mai frecvente mituri in acnee:

Mitul 1. Spălarea frecventa a fetei amelioreaza acneea (FALS)
myth-washing

REALITATEA: este ca leziunile de acnee nu sunt cauzate de murdărie, ci sunt datorate influentelor hormonale, statusului seboreic, populatiei de Propionibacterium acnes. Acneea nu este o infectie!!!!!
Contrar a ceea ce poate fi văzut în reclame, porii nu se „blocheaza” din cauza “impurităților”. O spalare frecventa cu produse neadcvate duce la indepartarea filmului hidrolipidic al pielii , si la o iritare a pielii, iar rezultatul este chiar invers: vom obtine o piele cu un aspect si mai lucios. Cel mai indicat este folosirea produselor blande de curatare dermatocosmetice special concepute pentru ingrijirea pielii cu tendinta acneica.

Mitul 2. Soarele ne ajuta sa scapam de acnee (FALS)
myth-sun

REALITATEA : Expunerea excesiva la soare duce la fotoimbatranire si distrugerea pielii in timp , efectul obtinut fiind o piele si mai iritata. S-a observat ca dupa o expunere la soare, la aproximativ 2 saptamani are loc o „exacerbare” a leziunilor de acnee.
Desigur tot la acest capitol putem include si „Acneea estivala” (cunoscuta si sub numele de Acnee de Mallorca), afectiune frecvent intalnita in lunile de vara. Aceasta apare dupa expunerea intensa la soare si se manifesta prin aparitia unor comedoane (puncte negre) si mici papule (cosuri) pe suprafata pielii care a fost expusa direct la razele de soare. Acneea estivala este rezultatul combinatiei dintre razele solare, transpiratie si aplicarea cremelor cu ecran solar , care cumulate au un efect ocluziv. Unii autori sugerează că acneea de Mallorca este o variantă de acnee cosmetica, desi apare si la pacienții care nu au utilizat ecrane solare . Reacții similare au fost observate si la pacienții tratați cu PUVA și sau cei care frecventeaza saloanele de bronzare. Alti autori o considera de eruptie fotosensibila similara cu erupția polimorfă la lumina.

Mitul 3. Acneea este influentata de dieta alimentara (FALS)
myth-diet

REALITATEA: Aceasta afirmatie mai are nevoie de multe studii de cercetare. Adevarul este ca de exemplu anumite populatii sunt lipsite de acnee, lucru ce se afla în contrast puternic cu prezența pe scară largă a acneeii în societatea modernă. Trebuie studiat mai bine dacă dieta neprocesata a populatiilor indigene contribuie la pielea lor lipsita de acnee sau dacă acest lucru este rezultatul factorilor genetici. Ultimele studii in domeniu au aratat o corelatie intre produsele lactate si acnee.
Oricum in general un stil de viata sanatos , cu scaderea in greutate poate avea efecte favorabile prin reducerea rezistentei la insulina. Acest lucru poate fi complementar celorlalte masuri terapeutice.

Mitul 4. Doar adolescentii fac acnee (FALS)
myth-adult

REALITATEA: Nu doar tinerii si adolescentii se confrunta cu acesta problema, ci si persoanele trecute de perioada pubertatii sau peste 30 de ani. Dermatologii numesc acesta afectiune mai ales in cazul femeilor de sex feminin : „Acneea femeii adulte”- la femeile intre 25 si 40 de ani aparuta in contextual dezechilibrelor hormonale. Dermatologul poate recomanda pe langa tratamentul local sau cu pastille si diferite analize hormonale. Daca se vor evidentia anumite tulburari se va face si evaluare endocrinologica sau ginecologica.

Mitul 5. Nu exista tratament curativ pentru acnee (FALS)
myth-cure

REALITATEA: Isotretinoinul (Roaccutane, Sotret) duce la remisiuni pe termen lung ale leziunilor, luat in doze corecte , la aproximativ 2/3 dintre pacienti. Desigur termenul “curativ” este mult spus, aici fiind vorba despre “ameliorare completa sau permanenta”, pentru ca influenta hormonala definita genetic nu poate fi influentata. Avand in vedere ca este un tratament cu efecte adverse destul de marcate, este ultima optiune la care se apeleaza , desigur in functie si de gravitate dar si de celelalte metode care au dat gres. Total contraindicat la femeile insarcinate sau care doresc o sarcina !!!!!!!!!!!!!!!!

Mitul 6. Manipularea “cosurilor”
myth-pop

REALITATEA:Incercarea de a „stoarce” continutul cosurilor, de catre personal neavizat poate produce suprainfectie sau cicatrici. Prin acesta metoda se pot introduce in piele diferite bacterii. Foarte important este de a evita sub orice forma manipularea leziunilor (acnee, furuncul etc) situate in asa numitul „triunghi al mortii”…adica in zona cuprinsa intre buza superioara si nas, deorece venele de la acest nivel se dreneaza direct in vasele cerebrale, ducand la „Tromboflebita de sinus cavernos” si chiar deces.

Mitul 7. Atingerea fetei , “imprastie” bacteria si duce la aparitia cosurilor (FALS)
h3-irritation

REALITATEA : Acea bacterie numita Propionibacterium acnes, se gaseste in partea profunda a folicului pilos si nu la suprafata pielii, si are un rol in acnee (desigur nu singura ci in combinatie cu multi alti factori) .Motivul pentru care este important să nu ne atingem fata se datorează faptului că a irita pielea fizic poate agrava leziunile de acnee si nu ca se mobilizeaza stiu eu ce bacterii din jur.

Mitul 8. Nu mi-a trecut acneea!!! Medicul e de vina! (FALS)
myth-derma

REALITATEA : Chiar daca se considera ca acneea este poate primul motiv pentru care oamenii se prezinta la medic asta nu inseamna ca toti medicii stiu sa trateze corect. Chiar si pentru un dermatolog , desi pare una dintre cele mai simple afectiuni dintr-o lista lunga de multe alte diagnostice severe, acneea este mult mai complexa decat pare. Multi pacienti sfarsesc prin a schimba zeci de doctori, zeci de retete, se pierde istoricul medical si pana la urma rezultatul este nul. Desigur de preferabil este de a gasi un doctor cu supraspecializare pe probleme de acnee si cu rezultate clinice bune, insa trebuie inteles ca aceasta afectiune este una complexa, care nu trece de pe o zi pe alta, care are nevoie de luni de zile si de schimbarea mai multor tratamente, pana se gaseste cel potrivit. Faptul ca nu trece cand vrem noi, nu inseamna ca medicul a fost nepriceput sau tratamentul prost.

Mitul 9. Sexul sau masturbarea provoaca acnee(FALS)
myth-masturbation.png

REALITATEA: Acesta este un mit mai vechi , avand originea încă din secolul al 17-lea pentru a descuraja tinerii de la sexul premarital si nu se bazează pe dovezi științifice.
La fel si mitul ca „lipsa unei vieti sexuale active” ar provoca acneea ,este fara vreun fundament stiintific.

Mitul 10: Machiajul provoacă sau înrăutăţeşte acneea (FALS)
woman-applying-makeup-in-the-mirror1

REALITATEA: Important este sa fie folosite produse dermatocosmetice de calitate, noncomedogenice si hipoalergenice , de preferabil cu factor de protectie. Astfel fata va fi ferita de factorii externi cu potential iritant: praf, poluare, soare. Avantajul este ca leziunile de acnee vor fi camuflate si statusul psihoemotional va fi imbunatatit avand sentimentul ca nu mai esti “stigmatizat” din cauza lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *