Femeile insarcinate si modificarile pielii

Sarcina creeaza modificari complexe in organism, fie ele endocrine , metabolice sau mecanice, iar pielea este una dintre cele mai afectate.
1. MELASMA
melasma-1
Modificarile de pigmentatie se instaleaza preponderent in a doua parte a sarcinii si sunt datorate unor schimbari hormonale ( o secretie crescuta de hormoni hipofizari: MSH si ACTH; precum si de estrogen). Aceste modificari apar mai ales la nivelul liniei albe, mameloanelor, areolelor mamare, regiunii ombilicale , organelor genitale externe , regiunii inghinale sau axilare.
Ce este melasma? Sunt niste “pete” brune, localizate la nivelul fetei, care nu prezinta nici un simptom. NU EXISTA NICI O LEGATURA cu faptul ca : “ar fi provocate de oua, sau ca sunt pete de la ficat”
Exista mai multe tipuri in functie de localizare:
– melasma centrofaciala: frunte, obraji, nas, regiune mentoniera
– melasma malara
– melasma maxilara : partea superioara a obrajilor
Subliniez faptul ca melasma poate fi intalnita si in afara sarcinii, insa la gravide aceasta apare cu o frecventa de 50-90%.
Dintre factorii implicati: cei mai importanti sunt:
– expunerea la soare
– predispozitia geneticaa (mai ales la populatia hispanica si la fototipurile IV, V si VI).
– tratamente hormonale, contraceptive orale, disfunctii tiroidiene, medicamente fotosensibilizante, anticonvulsivante si unele cosmetice
Melasma dispare sau se amelioreaza la cateva luni de la nastere in majoritatea cazurilor.
Tratamentul melasmei poate fi reprezentat de preparate cu : acid azelaic, retinoizi, hidoquionona (Formula Kligman), peelinguri chimice, laser, mezoterapie , Dermapen (desigur toate acestea se contraindica in timpul sarcinii si lactatiei). Medicul dermatolog va stabili care este ceva mai potrivita metoda in functie de severitate, localizare si preferinta pacientei.

2. VERGETURILE (“striae gravidarum”)

Development Of Stretch Marks

Isi fac aparitia in special in ultimul trimestru de sarcina, si apar la aproximativ 2/3 din femeile insarcinate. Localizarea cea mai frecventa este la nivelul abdomenului si feselor. Initial sunt ca niste benzi de culoare roz-violacee, cu senzatie de prurit sau lipsa de sensibilitate locala. Ulterior devin: alb-sidefii sau pigmentate. Persista si dupa nastere.
Cauzele sunt incomplet elucidate si se discuta urmtoarele:
– cresterea rapida in greutate si acumularea de exces de kilograme (determina slabirea structurii fibrelor de elastina prin marirea tensiunii la nivelul pielii)
– defectul structurii fibrelor elastice cu un raspuns anormal la stimulii mecanici
– cresterea activitatii glandelor corticosuprarenale in timpul sarcinii
– factorii genetici: antecedente familiale, istoricul personal, rasa (femeile de culoare au risc mai mare)
Ca si preventie: exista foarte multe preparate pe piata , a caror eficienta este discutabila. Nu exista nici un preparat “minune” care sa previna aparitia lor. Desigur este importanta o hidratare corespunzatoare locala.
Ca si tratament : este important a actiona in primele 6 luni de la aparitie si atata timp cat au culoare roz-violacee, cand sunt deja alb-sidefii rezultatul e dezamagitor.

3. ANGIOAME STELATE

spider-angioma-pictures-6
Cum arata? Ca un punct rosu aprins ce se sterge la presiunea digitala (“daca se apasa cu degetul”) si este inconjurat de vase diltate, care pornesc radiar din vasul central. Localizare: pe fata, gat, decolteu, membre superioare.
Reprezinta consecinta cresterii secretiei de estrogen. Apar devreme in evolutia sarcinii si cresc sau se inmultesc pe masura ce sarcina evolueaza. Dispar in aproximativ 3 luni dupa nastere. In cazul in care persita: terapia laser ofera rezultate exceptionale.

4. TELENAGIECTAZII VENOASE:

vericose-spider-veins
Sunt dilatatii venoase , care se intalnesc la aproximativ 50% din gravide. Este foarte importanta purtarea ciorapilor compresivi, care ofera contentie elastica pentru a preveni aparitia insuficientei venoase. Exista in farmacii nenumarate tipuri de ciorapi panatalon preventivi (de exemplu Scudotex)

5. EDEMELE
index
Apar mai ales in a 2 a parte a sarcinii. Ca si masura eficienta este utilizarea ciorapilor de mai sus. Acestia intodeauna se pun dimineata inainte de coborarea din pat. In cazul unor edeme exagerate insotite si de cresterea tensiunii arteriale se va consulta de urgenta medicul ginecolog.

6. GINGIVORAGIILE (“sangerarile gingivale”)
Intalnite la 15% din cazuri in cadrul gingivitei gravidice hipertrofice si sunt mai frecvente la pacientele cu o igiena orala defectuoasa.

7. SECRETIA SUDORALA
In cursul graviditatii se inregistreaza o hipersudoratie ca si consecinta modificarilor hormonale.

8. PILOGENEZA
Se observa o accelerare a cresterii firului de par (faza de anagen). Procentul firelor aflate in anagen creste semnificativ datorita estrogenului. Dupa nastere, dar mai ales la cateva luni se observa fenomenul invers (efluviu telogen) cand majoritatea mamicilor se plang de caderea masiva a parului. Este un fenomen autolimitat

9. UNGHIILE
Pot suferi de asemenea modificari: fisuri transversale, fragilitate, onicoliza (‘unghii casante’)

10. Agravarea afectiunilor dermatologice preexistente:

In timpul sarcinii anumite afectiuni cutanate sufera modificari in sensul agravarii sau ameliorarii. Cele mai importante sunt reprezentate de :
– exacerbarea candidozei, hepesului cu localizare genitala, sau a papulozei bowenoide
– vegetatiile genitale (condiloamele) : se maresc
– lupusul eritematos sistemic se agraveaza
– prognosticul melanomului este mai sever la gravide
– !!! acneea si psoriazisul par sa fie ameliorate in sarcina (exceptie: trimestru III, cand pot sa apara puseuri acneiforme)

11. ERUPTIA POLIMORFA DE SARCINA (“PUPPP= Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy”)
PUPPS-During-Pregnancy1
Cunoscuta si sub denumirea de PUPPP, sau eritem toxic de sarcina, rash toxic de sarcina, este o dermatoza intens pruriginoasa ce apare in perioada finala a sarcinii (saptamanile 36-39) si care se exprima clinic prin papule si placi urticariene pruriginoase.
Cauzele sunt necunoscute , insa una dintre ipoteze ar fi distensia abdominala excesiva (boala apare de obicei la gravidele cu un castig ponderal semnificativ si cu vergeturi, mai ales daca este vorba de o sarcina gemelara sau cu un fat mare). Alte ipoteze: influenta hormonala, sarcinile cu feti de sex masculin.
Rezolutia afectiunii este la cateva zile postpartum. Prognosticul este foarte bun atat pentru mama cat si pentru fat.
Tratamentul consta in administrarea de antihistaminice, dermatocorticoizi, in cazuri mai severe chiar corticoterapie generala.

12. PRURIGO GRAVIDORUM
Este o dermatoza pruriginoasa care apare in ultimul trimestru , consecinta tulburarii hepato-biliare.
Cu privire la etiopatogenie: predispozitia genetica, estrogenul, progesteronul induc o secretie crescuta de acizi biliari.
Clinic se caracterizeaza printr-un prurit intens insotit de escoriatii tegumentare si instalarea de icter.
Prurigo gravidorum se remite dupa nastere, dar exista o probabilitate destul de mare sa se repete la sarcinile urmatoare.

13. FOLICULITA PRURIGINOASA DE SARCINA
Este o dermatoza papuloasa cu dispoziie foliculara care poate sa apara in a 2-a parte a perioadei de gestatie. Bolnava prezinta papule eritematoase, foliculare, diseminate si excoriatii datoria pruritului.

  • Pe langa afectiunile amintite mai sus, exista si altele mai putin frecvente , dar care pot afecta produsul de conceptie.
    Posibilitatile terapeutice sunt destul de limitate, iar administrarea de medicamente, inclusiv sub forma de creme/unguente local, necesita mare prudenta si trebuie intodeauna cantarit raportul beneficiu/risc. Intotdeauna evaluarea si recomandarea terapeutica trebuie facuta de medicul dermatolog impreuna cu cel ginecolog.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *