Cele 100 de mituri in dermatologie (1-10)

Deoarece pielea este cel mai mare organ al corpului uman si datorita faptului ca afectiunile cutanate sunt la vedere, in jurul bolilor dermatologice s-a nascut o adevarata mitologie. Unele dintre mituri le stim de la bunici sau parinti, altele de la prieteni si chiar si unii reprezentanti ai personalului medical au rolul de a informa gresit. De aceea vreau sa subliniez o parte din cele mai frecvente prejudecati:

1. Rasul nu duce la cresterea unui par mai des si mai frumos

how-to-shave-your-head1
Daca ar fi o realitate, atunci toata lumea cu probleme legate de podoaba capilara le-ar rezolva cu o banala lama de ras sau cu o vizita la frizer si barbatii nu ar mai suferi niciodata de “chelie”.
Cresterea firului de par, numarul de foliculi si bogatia podoabei capilare este conditionata genetic si hormonal.
Lucru valabil si cand vine vorba despre “tunsul la 0 al bebelusilor”. Cu exceptia obtinerii unei “uniformizari” a aspectului, in sensul ca la inceput parul este crescut neuniform (cu acea alopecie fiziologica a regiunii occipitale, datorita faptului ca bebelusul sta mult pe spate) nu exista alte beneficii.
Se stie ca in functie de momentul dezvoltarii exista mai multe fire de par : lanugo (dezvoltat in perioada intrauterina si prezent la nastere, este fin si deschis la culoare”; vellus (inlocuieste lanugo-ul imediat dupa nastere; sunt fire moi, pigmentate); parul terminal: fire groase, inchise la culoare : sprancene, gene,scalp.
In jurul varstei de 2 ani parul bebelusului va fi inlocuit de “parul matur” indiferent ca este sau nu tuns la 0.

2. Un “semn” sau o “alunita” traumatizata duce la aparitia cancerului de piele. (FALS)

d
Studiile de specialitate nu au dovedit implicarea traumatismului sau iritatiei mecanice in transformarea maligna a unui nev pigmentar (popular:semn, alunita). La fel si taierea din greseala a unei alunite, sau excizia incompleta a acesteia.
Cancerul de piele (melanomul) apare in relatie cu:
– expunerea la soare (mai ales arsurile solare din copilarie)
– numarul de nevi pigmentari preexistenti (cei care au peste 50 de alunite pe corp sunt la risc fata de cei ce au sub 10 alunite); desi doar 25-40% din melanoame apar pe nevi preexistenti, restul apar fara nici o legatura, chiar si la persoanele ce nu au alunite.
– zona geografica (de exemplu cei din Australia)
– fototipul cutanat (cei cu piele deschisa la culoare, cu par roscat si pistrui sunt la risc)
– istoricul familial (risc cu 10-50% mai mare daca o alta ruda din familie a avut melanom)

3. Crema de galbenele- panaceu universal (FALS)

calendula cream
calendula cream

Desi intens utilizate si recomandate, cremele si unguentele pe baza de galbenele au un potential alergogen crescut. Calendula officinalis (Galbenele), folosita pentru diverse afectiuni cutanate (eczeme, psoriazis, ulcere de gamba etc) poate agrava si declansa tot felul de eczeme de contact. Desi unii pacienti constata ca a fost eficienta , acest lucru se datoreaza vaselinei din compozitie si nu vreunui efect terapeutic.
Desigur nu pun la indoiala alte efecte terapeutice ale plantei (sub forma de infuzie, tinctura sau sirop) pentru afectiunile interne, insa in dermatologie aceasta planta este bine de evitat.

4. Samponul pentru cabaline este mai puternic si determina imbogatirea podoabei capilare (FALS)

screenshot_23183000
Acest nou trend, in care tot felul de doamne si domnisoare la recomandarea hairstilistilor si farmacistelor, utilizeaza produse de ingrijire destinate cailor nu are niciun fundament stiintific sau clinic dovedit. Un sampon pentru cai are la baza aceleasi ingrediente ca si un sampon pentru oameni, nu e cu nimic mai puternic, ci din contra nefiind testat pe oameni poate determina reactii secundare.
Caderea parului poate avea multiple cauze : hormonale, postmedicamentoase, deficite nutritionale sau afectiuni tiroidiene , care necesita evaluare si tratament de specialitate, fie prin solutii medicamentoase locale sau chiar medicamente. De multe ori nici macar un sampon miraculos nu va rezolva problema daca nu se va cauta si trata cauza.

5. Utilizarea “parului de cal” pentru indepartarea “negilor” sau a diferitelor formatiuni cutanate.

laser-wart-removal-120510
GRESIT : Intodeauna indiferent de leziunea cutanata pe care dorim sa o tratam este nevoie de o evaluare prealabila si un diagnostic corect.
Nu tot ce seamana cu un “neg”  este “neg” !!! Pot fi sute de leziuni cutanate, care pentru un necunoscator seamana cu o veruca sau ceva banal, insa pentru un ochi experimentat se poate dovedi a fi :un carcinom cutanat sau un melanom.
Infasurarea “unui fir de par de cal” in jurul unei formatiuni cutanate (fie ea veruca, papilom sau altceva) poate duce la ischemie locala si suprainfectie. Exista multe alte metode eficiente, ieftine si fara riscuri care pot fi utilizate, dupa ce s-a pus diagnosticul corect.
Valabil si pentru aplicarea diferitelor substante pe baza de acizi, de catre persoane neavizate medical.

6. Melasma (petele maro de pe fata) NU este provocata de afectiuni ale ficatului

hiperpigmentare
Desi numite in popor “pete de la ficat”, melasma este o afectiune cutanata ce in consta in hiperpigmentare la nivelul fetei, care are doar implicatii de ordin estetic.
Cauzele sunt date de : expunerea la soare, sarcina, contraceptive orale sau diferite medicamente.

7. Daca imi fac proceduri de infrumusetare si anti-aging voi avea nevoie de altele pentru ca ulterior
“pielea se va lasa” (FALS)

index
Ceea ce este adevărat este faptul ca indiferent de metoda folosita (lifting facial, injectare toxina botulinica, acid hialuronic, laserterapie etc) procesul de îmbătrânire nu va putea fi inversat.
Insa oricum forta gravitationala ne trage in jos in mod constant, efectele sale fiind din ce in ce mai pronuntate, odata cu inaintarea in varsta.
Efectele gravitatiei asupra pielii sunt cel mai evidente in jurul varstei de 50 de ani, cand se inregistreaza o scadere dramatica a elasticitatii pielii: varful nasului se lasa in jos, urechile se alungesc, pleoapele cad, pielea de pe maxilar se lasa si buza superioara devine mai pronuntata, chiar si la persoanele care nu au apelat niciodata la proceduri estetice de anti-aging.

8. Daca un produs e natural, inseamna ca e cel mai bun pentru pielea mea. (FALS)

alifie-varza

Termenul “natural” nu este sinonim, asa cum cred multi, cu “sanatos”. Iar cu privire la acest capitol exista o intreaga paleta de “dermatite de contact alegice” la  preparatele cosmetice “naturale”.
Produsele organice si compusii naturali de multe ori nu difera semnificativ de substantele omoloage sintetizate. Doar pentru ca un produs creste direct din pamant , nu inseamna neparat ca este si cel mai bun pentru piele.  Tot natura a dat omenirii si cele mai puternice otravuri.
Desigur nu vorbim aici de o simpla hidatare a pielii, ci de cazurile in care pacientii au falsa impresie ca o crema cu vreun extract miraculos le va vindeca acneea sau psoriazisul.

9. Daca bem foarte multa apa nu vom mai avea pielea uscata (FALS)

ce-se-intampla-daca-bei-prea-multa-apa_size1
Foarte multi oameni beau apa in exces, in incercarea de a-si imbunatati aspectul pielii. Desigur, apa are proprietatile si rolul ei in organism, insa consumul excesiv de apa nu este benefic pentru corp. Daca se depaseste nivelul optim de lichide, creierul ajunge sa se umfle (edem cerebral) si astfel functiile vitale cedeaza, cauzand moartea. O cantitate de apa mult prea mare determina incetarea activitatii rinichilor, astfel incat compozitia sangelui se dilueaza.
Oamenii nu sunt ca plantele, iar atunci cand bem apa , aceasta nu merge direct la nivelul pielii, ci prin intestine, este absorbita in sange, si este filtrata prin rinichi, apoi hidrateaza celulele si intr-o foarte mica masura are impact asupra pielii.
Desigur nu vorbim aici de cazurile severe de deshidratare, ci doar vreau sa subliniez ca a avea o “piele uscata” (xeroza cutanata) este influentata de alti factori si nu de cantitatea de apa bauta.
Minimizarea expunerii la soare, umiditate, vant, altitudine mare si evitarea bailor prelungite si a săpunurilor agresive previne uscarea pielii. De asemenea fumatul si alcoolul au o influenta negativa.

10. Ciocolata si mancarea bogata in grasimi provoaca acnee (FALS)

images
Relatia dintre dieta si acnee a fost mereu destul de controversata
Toata lumea a auzit la un moment dat ca daca mancam ciocolata in exces, alimente grase si fast-food riscam sa ne alegem cu acnee.
Stiinfic vorbind, nu s-a dovedit pana in prezent vreo legatura directa intre alimentatie si acnee, existand doar unele voci ce relateaza o legatura intre produsele lactate si acnee, fiind nevoie zic eu de mai multe cercetari in domeniu.

  • va urma (11-20)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *