Toxina botulinică în tratamentul hiperhidrozei primare localizate

Hiperhidroza se definește prin apariția unei producții excesive sudorale. Este dificil de stabilit anumiți parametri sau măsurători cantitative, din acest motiv se consideră apariția oricărui grad de secreție sudorală ce interferă cu activitatea cotidiană se încadrează în definiția hiperhidrozei.

Această afecțiune influențează într-un mod semnificativ calitatea vieții pacienților, având un impact negativ asupra interacțiunilor sociale , a activității profesionale, activitățile de recreere precum și asupra statusului emoțional. Pe lângă impactul emoțional negativ, poate fi cauza apariției unor complicații la nivel cutanat din cauza afectării funcției de bariera a tegumentului ( macerări, suprainfecții).

Toxina botulinică poate fi folosită ca tratament minim invaziv în hiperhidroza localizata (axilară , palmară sau plantară) . Alte variante terapeutice deja existente sunt de multe ori ineficiente și nesatisfăcătoare.

Toxina botulinică tip A intervine asupra blocării eliberării de acetilcolină având rezultat denervarea chimică a glandelor sudoripare ecrine și diminuarea sau interuperea secreției sudorale.

Înainte de tratament, pacientul va fi evaluat pentru excluderea unor contraindicații (sarcină , lactație, coagulopatii, boli neuromusculare, administrarea de anticoagulante, hipersensibilitate la toxina botulinică).

Pacienții vor completa o scală de severitate a hiperhidrozei , în general un scor de 3 sau 4 fiind o indicație pentru acest tip de tratament.

Scorul de severitate al hiperhidrozei :

  • 1. Neobservabilă, nu interferă cu activitățile zilnice.
  • 2. Tolerabilă, uneori interferă cu activitățile zilnice.
  • 3. Foarte greu tolerabilă , interferă frecvent cu activitățile zilnice.
  • 4. Intolerabilă, interferă permanent cu activitățile zilnice.

Se va efectua un test amidon-iod pentru a delimita zona afectată în scopul injectării precise a zonei și a obiectivării rezultatelor postintervenție.

reaction

Medicul va marca punctele de injectare , utilizând un marker chirurgical , la nivelul ariei delimitate anterior prin testul amidon-iod. Punctele se distribuie în mod egal la 2 cm distanță unul față de celălalt , în interiorul unei grile de injectare sau individual .

hyper-4                                       434519_1_En_15_Fig6_HTML

După încheierea procedurii de tratament , pacientului i se recomandă evite efectuarea băilor fierbinți, a exercițiilor fiizice intense, consumul de alcool, sau antiinflamatoarele (aspirina).

În hiperhidroza axilara , efectele se mențin în medie 6-9 luni , existând cazuri raportate cazuri și cu o durata de până la 16 luni.

Injectarea toxinei botulinice tip A în scopul combaterii hiperhidrozei primare focale reprezintă o procedură eficientă, sigură și relativ ușor de efectuat, ce oferă un grad mare de satisfacție pacienților și având un impact pozitiv asupra indexului de calitate a vieții.

Daca sunteti interesat de acest tratament  puteti efectua o programare  la:
Dr. Pop Corina Elena :
Mediprax Centrum: 0740199263
Clinica Medlife: 0264 960
sau puteti completa aici :Formularul de Contact

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *