Ingrijirea pielii la copilul cu dermatita atopica

Cele mai frecvente intrebari cand vine vorba de dermatita atopica sunt urmatoarele:
Cat de des ii facem baie?
Cat dureaza o baie?
Ce fel de apa folosim?
Ce fel de produse cosmetice folosim?
Reguli, sfaturi, atentionari

Dermatita atopica (gr: atopos-ciudat, neobisnuit)- una dintre cele mai frecvente dermatoze ale copilului, ce apare dupa varsta de 3-6 luni (fata de dermatita seboreica infantila care apare de regula inainte de 3 luni) si survine la persoanele care au o predispozitie genetica de a dezvolta alergii: rinita alergica, astm bronsic sau intolerante alergice digestive.
Cauzele sunt complexe si insuficient descifrate: pe langa factorii genetici si imunologici, mai sunt si alte cauze care pot contribui :
– poluarea atmosferei, prin traficul intens de automobile
– acumularea tot mai mare de alergeni la domiciliu prin schimbarea modului de coabitare )carieni, pisici,caini)
– cresterea nivelului de igiena (ce creeaza o agresiune suplimentara asupra tegumentului prin sapunuri, detergenti )
– fumatul celor din locuinta
– aditivii chimici alimentari
– diversificarea precoce (prin introducerea de alimente cu potential alergogen : fructe exotice, arahide)
– expunerea mai redusa la infectii: existand uneori “ipoteza igienei excesive” care se refera la : curatenie exagerata, utilizarea frecneta a antibioticelor. Explicatia igienei excesive : ar fi aceea ca se produe o lipsa a colonizarii fiziologice intestinale de enterococi si bifidobacterii , care prin antigenele si exotoxinele secretate ar stimula Limfocitele Th1 si ar induce toleranta imunologica. Exista autori care sustin ca suplimentarea cu bifidobacterii ar fi utila.
Desigur nici una dintre ipotezele de mai sus nu actioneaza in mod solitar, existand o cumulare de factori pe un fond genetic.
Dermatita atopica a sugarului si copilului mic (sub 2 ani)
Debuteaza in jurul varstei de 3-6 luni cu leziuni ce au aspect eczematos, de culoare rosie, cu margini difuze si acoperite de vezicule, eroziuni si cruste. Predomina la nivelul fetei (frunte, obraji, menton) si respecta nasul si regiunea periorala. Pe membre si trunchi au un aspect numular. Pruritul este sugestiv.Spre sfarsitul acestei perioade se intaleaza : xeroza cutanata (“pielea uscata”)
Dermatita atopica a copilului peste 2 ani :
Fie apare in continuarea formei precedente, fie apare ca si un episod nou. Afecteaza mai ales regiuni precum: plica cotului, fosa poplitee, cu placarde cu tendinta de lichenificare , pruriginoase, presarate de excoriatii si leziuni de suprainfectie. Puseuri sezoniere mai ales toamna si iarna cu ameliorare pe timpul verii.
Dermatita atopica a adultului
7-10% din cazuri din dermatita atopica a copilului poate perisita si la adult. Localizarea este : regiunea gatului, centura scapulara, articulatiile mari, dosul mainilor.Pielea este uscata

De regula nu sunt semne si simptome sistemice, boala evoluand local la nivelul pielii.
Complicatia cea mai frecventa o reprezinta suprainfectia leziunilor, cel mai frecvent cu stafilococul auriu si care poate necesita tratament antibiotic.
Prognosticul pe termen lung al DA este destul de bun , aceasta ameliorandu-se o data cu inaintarea in varsta, astfel ca de regula la varsta adulta doar putini pacienti mai prezinta acutizari. Copilul trebuie insa urmarit pentru a surprinde din timp semnele unui eventual astm bronsic ce poate surveni in contextul atopiei.
Tratamentul DA este simplu, dar este extrem de important ca pacientul sa il aplice corect! Practic, sunt 3 principii care trebuiesc urmarite:
-igiena pielii pt a preveni suprainfectiile
-aplicarea regulata a emolientelor pt a restabili bariera cutanata
-anti-inflamatoarele locale in cazul acutizarilor.
1. Din punct de vedere al igienei pielii, pacientul trebuie sa stie ca baia nu va fi efectuata zilnic, ci o data la 2 zile in special iarna; unii dermatologi recomanda chiar baie doar de 2 ori pe saptamana. Apa de baie va fi mentinuta la temperaturi mai scazute, in jur de 32-33 grade Celsius, tocmai pentru a preveni vasodilatatia care conduce la aparitia pruritului. Este util ca in apa sa se adauge uleiuri de baie, gen Oilatum, Emolium, A-Derma. Gelurile de dus utilizate vor fi obligatoriu din categoria dermato-cosmeticelor, fara sapun si parfum, hipoalergenice. Uscarea pielii se va face bland, prin tamponarea pielii, nu prin frecare. Hainele purtate vor fi usoare, din bumbac, nicidecum din materiale sintetice si stramte pe piele.
2. O parte extrem de importanta a tratamentului corect o reprezinta aplicarea regulata a emolientelor. De fapt, as putea spune ca aceasta etapa face parte din preventia puseelor, decat din tratamentul propriu-zis. Cu alte cuvinte, atata timp cat pielea este mentinuta hidratata si hranita, acutizarile nu survin. Emolientele reduc si necesitatea aplicarii corticoizilor daca sunt folosite regulat. Cremele emoliente se aplica de 2-3 ori pe zi obligatoriu, nu 1 data pe zi, nu o data la cateva zile! Se aplica pe tot corpul, exceptand zonele afectate de eczema. Asadar daca avem portiuni de piele afectata de leziuni, pe acestea se aplica anti-inflamatoarele prescrise de catre medic, iar pe pielea sanatoasa se aplica emolientul. In zilele cu baie, crema se aplica imediat dupa aceasta si chiar pe pielea umeda, in acest fel crema patrunzand mai bine in piele. Crema va fi initial aplicata si incalzita in maini si apoi se efectueaza un masaj usor pana la absorbtia completa; se asteapta cateva minute pana la imbracare. Oferta farmaceutica este extrem de bogata la acest capitol, insa as dori sa spun ca aceeasi crema poate sa fie foarte eficienta unui pacient, dar si total ineficace altuia, astfel incat ar putea fi nevoie sa probati mai multe game pana ajungeti la cea potrivita. Dermo-cosmetice foarte bune sunt Bioderma-Atoderm, Avene-Xeracalm, A-Derma-Exomega, La Roche Posay-Lipikar, Uriage-Emolliente Extreme, SVR-Topialyse etc
3. In cazul puseelor de acutizare este necesara utilizarea anti-inflamatoarelor locale. Prima linie este reprezentata de catre corticoizii topici („cremele cu cortizon”). Acestia reprezinta un tratament extrem de eficient al dermatitei atopice, si sunt de regula bine tolerati. Din nefericire multi pacienti, in special parintii copiilor atopici prezinta asa numita „steroidofobie” si incearca limitarea aplicarii lor, ceea ce nu face decat sa conduca la o vindecare superficiala a leziunilor. Doresc sa mentionez ca efectele adverse trecute pe prospect si de care se tem pacientii apar doar la utilizarea unor cantitati excesive timp indelungat. De asemenea, absorbtia sistemica (in sange) a substantei active este foarte mica, si in nici un caz efectele unei creme nu se compara cu cele ale tabletelor de cortizon. De fapt pacientul trebuie sa aiba in vedere 2 aspecte ale utilizarii unui corticoid: utilizarea excesiva conduce la efecte adverse, pe cand abandonarea utilizarii lui determina cronicizarea si inrautatirea eczemei. Dintre efectele adverse, cele mai frecvente sunt urmatoarele: atrofia cutanata, dermatita peri-orala, acnee sau rozacee, hipertricoza, vergeturi, glaucom.

Ca si reguli generale de aplicare a corticoizilor mentionez urmatoarele:
-se incepe cu un corticoid de potenta usoara spre medie
-corticoidul se aplica in momentul in care se observa primele semne ale eczemei, nu se asteapta pana cand aspectul pielii se inrautateste grav, deoarece scopul este sa limitam cat mai mult inflamarea pielii care duce la aparitia pruritului, cu scarpinat si inrautatirea eczemei; in caz contrar se intra intr-un cerc vicios din care se scapa greu.
-in faza acuta, corticoidul trebuie aplicat zilnic, in cantitati suficiente( nici prea mult, dar nici prea putin), o data pe zi (rar de doua ori pe zi si in nici un caz de mai multe ori pe zi)
-dupa ce eczema s-a ameliorat, se poate incepe utilizarea discontinua a corticoidului: o data la 2 zile, o data la 3 zile etc aplicand bineinteles si emolientul
-crema/unguentul se aplica doar pe leziunile de eczema, si in nici un caz nu se foloseste pe post de emolient
-nu se utilizeaza decat in acutizari, nu ca si tratament de intretinere
-daca apare orice leziune suspecta la nivelul pielii si care nu seamana cu cele precedente se contacteaza medicul! Cremele cu corticoizi nu se aplica pe micoze si infectii ale pielii.
-de regula nu se aplica corticoid pe fese si pe pleoape; eventual daca e necesar se va alege de catre medic un corticoid de potenta slaba
-o alta zona a fetei unde trebuie utilizati cu prudenta este zona periorala (zona din jurul gurii). Daca apar orice fel de leziuni in aceasta zona, nu aplicati corticoid din proprie initiativa, ci intrebati medicul!
Daca aceste reguli sunt urmate, corticoizii sunt un tratament eficient si pot fi folositi fara teama.
Recent s-a introdus si o alta categorie de creme pt tratarea dermatitei atopice, categoria imunomodulatoarelor (gen Protopic, Elidel) , insa acestea se utilizeaza doar in cazul in care tratamentul cu corticoizi nu a dat rezultate. De asemenea nu se utilizeaza la copiii mai mici de 2 ani. Avantajele sunt reprezentate de faptul ca pot fi utilizati un timp mai indelungat, pot fi utilizati la nivelul fetei iar efectele adverse sunt mai putine.
Cu efecte bune se pot utiliza pe cale orala vitaminele A si E, si uleiul de peste cu continut de acizi grasi Omega 3 si Omega 6.
In ceea ce priveste regimul alimentar, parerile sunt impartite. Studii mai recente atesta faptul ca nu exista nici un beneficiu in adoptarea unei diete restrictive, in special la copii, si ca acest lucru nu face decat sa conduca la aparitia carentelor nutritionale. Conduita cea mai buna cred ca o reprezinta vigilenta parintilor in a observa daca copilul reactioneaza la anumite alimente si a le elimina.
Din punct de vedere al preventiei, din pacate nu exista optiuni. Ultimele studii arata ca suplimentele cu probiotice si cele cu ulei de peste luate in ultimele 4 saptamani de sarcina de catre mamele cu istoric de alergii ar reduce riscul aparitiei DA la bebelus, insa deocamdata nu exista suficiente date.
Alte recomandari ar fi:
– climoterapia montana
– evitarea expunerii la factori iritanti: caldura excesiva , vant, frig
– nu se va folosi imbracaminte din lana sau fibre sintetice
– se va inlatura cat de mult posibil: praful, cainii, pisicile, pasarile din mediul de viata
– se va evita contactul cu bolnavii de herpes: pentru ca poate exista riscul aparitiei eczemei herpeticum
– se va evita fumatul
– uneori este nevoie de psihoterapie si sprijin psihologic in cadrul unor grupuri.

 

Programari consultatii dermato-pediatrice :
Dr. Pop Corina Elena (Cluj-Napoca):

1. Centrul de Pediatrie – Cabinet LEGO (Marasti);  Adresa:Strada Dorobantilor, Nr. 101, Telefon: Call-center: 0752 360 360  ; (Vinerea cu programare)

2. Mediprax Centrum (in Centru): str.Petru Maior, 6-8, ap.8, Cluj-Napoca; Tel: 0364261208 sau 0740199263 (Joi :18-20)

3. Blue Life  (in Zorilor): Str. Observatorului, nr.109;  Tel: 0264438791 sau  0734771352  (Marti:17-19.30)

4. Hiperclinica Medlife

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *