Cum prevenim sau tratam vergeturile?

Preventia sau tratamentul vergeturilor a constituit intotdeauna o provocare atat pentru medicii dermatologi cat si pentru cei/cele care au avut “ghinionul” de a le dezvolta. Desi vergeturile nu pun probleme medicale deosebite,ele produc un deficit estetic important. Mi-am propus sa scriu acest articol pentru a elucida eficienta produselor existente in prezent pe piata, pentru a evita cheltuieli inutile sau folosrea de preparate cu eficienta 0.
Vergeturile (striae distensae; striae gravidorum) sunt leziuni cutanate destul de frecvente, definite ca “rupturi” ale fibrelor elastice ale pielii. Exista 2 tipuri de vergeturi:
– striae rubrae: acele benzi atrofice , roz-violacee (faza acuta, precoce)
– striae albae: cele albe-sidefii (faza cronica)
Faza acuta , adica acel stadiu precoce consta in aparitia acelor vergeturi de culoare roz-mov , aliniate perpendicular pe liniile de tensiune cutanata si in acest stadiu ele pot fi chiar simptomatice (cu prurit sau senzatie de parestezii), ulterior acestea fiind inlocuite de cele alb-sidefii, care au un aspect atrofic, “ridat” si hipopigmentat.
Prevalenta vergeturilor a fost intens studiata si raportata in literatura ca fiind intre 11-88%, iar severitatea acestora s-a observat a fi mai mare la femeile de culoare, in timpul sarcinii si la adolescenti.
De asemenea sunt asociate cu Sindromul Cushing sau cu utilizarea cronica de corticoizi.
Cauza producerii acestora este mai mult una mecanica : de “intindere” fortata a fibrelor de elastina, ca urmare a cresterii bruste a anumitor regiuni anatomice. Cele mai afectate zone sunt: abdomenul, sanii, fesele si coapsele.
In ceea ce priveste aparitia vergeturilor in timpul sarcinii, acestea isi fac aparitia in special in ultimul trimestru de sarcina, si apar la aproximativ 2/3 din femeile insarcinate.
Cauzele sunt incomplet elucidate si se discuta urmatoarele:
– cresterea rapida in greutate si acumularea de exces de kilograme (determina slabirea structurii fibrelor de elastina prin marirea tensiunii la nivelul pielii)
– defectul structurii fibrelor elastice cu un raspuns anormal la stimulii mecanici
– cresterea activitatii glandelor corticosuprarenale in timpul sarcinii
– factorii genetici: antecedente familiale, istoricul personal, rasa
– mamele cu sarcini gemelare sau feti macrosomi (mari)
Cea mai mare provocare este de a gasi un produs miraculos care sa previna sau sa trateze vergeturile.
PREVENTIA:
Un Review recent al literaturii de specialitate (cu un total de 11 studii) au evaluat si comparat diferite produse comercializate in prezent pe piata vs placebo.
Produsele testate au fost incepand de la uleiul de masline, uleiul de migdale, palmier, de germeni , de nuci, de cocos sau preparate de baza de unt de cacao, shea, resveratrol, vitamina E, B5 , silicon , acid hialuronic, trofolastin (Centella Asiatica), Alphastria, Chamomila (musetel);extract de lemn dulce si multe altele.
Rezultatul obtinut a fost acela ca de exemplu : uleiul de masline sau untul de cacao nu au avut nici un efect.
Singurele preparate care au dovedit o eficienta in preventie au fost:
1.Trofolastin crema (in utilizarea zilnica incepand cu saptamana 12 de sarcina a determinat o preventie de 89% comparativ cu placebo)
41A2HIoQ0aL
2. Alphastria crema ( doar 10% dintre cei tratati au dezvoltat vergeturi comparativ cu 70% placebo)
crema

Restul produselor: de exemplu, uleiul de migdale : desi  asigura o oarecare hidratare si elasticitate a pielii, rezultatul a fost de doar 38% preventie. Toate celelate produse au fost cu eficienta minima sau absenta.
TRATAMENTUL:
Cand vergeturile si-au facut deja aparitia, rezultatele terapeutice nu sunt spectaculoase, dar din fericire acestea se amelioreaza in lunile urmatoare aparitiei.Practic se produce virarea de la striae rubra (vergeturile rosii) la striae alba (vergeturile albe).
Indiferent de metoda utilizata pentru un rezultat pozitiv, este important a actiona in primele 6 luni de la aparitie si atata timp cat au culoare roz-violacee, cand sunt deja alb-sidefii rezultatul e dezamagitor.
Optiunile terapeutice sunt : dermabraziunea, peelingul chimic, terapia laser, preparatele pe baza de retinoizi si cu rezultate foarte bune mai nou : micro-needling cu Dermapen.

DERMAPEN 3  Rezultat dupa 3 sedinte de Dermapen

Este nevoie de mai multe trialuri clinice pentru a evalua complet eficienta produselor topice in preventia sau tratamentul diferitelor stadii ale vergeturilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *