Fotodermatoza juvenila de primavara

Primavara , radiatiile solare sunt considerate a fi chiar mai periculoase decat vara, pentru ca apar brusc si nu sunt luate in serios din cauza persistentei vantului si a curentilor reci.In plus schimbarea brusca a vremii de la rece la cald ,umiditate crescută și înflorirea grădinilor poate predispune o pielea ultra sensibila la diferite eruptii si alergii.
In ciuda acestor deghizari, soarele de primavara este la fel de puternic ca și soarele de vară.

Eruptia juvenila de primavara apare in special la copii si este o varianta de eruptie polimorfa la lumina (PMLE:”Polymorphic Light Eruption”) care pentru a fi declansata necesita expunerea la soare uneori combinata cu frigul (ex: diminetile reci de primavara) si apare la 8-24 ore de la expunere.
Apare primavara devreme si afecteaza preponderent baietii sau barbatii tineri, pentru ca acestia fata de fetite au pavilioanele urechilor expuse la soare.
Eruptia este pruriginoasa si constituita din papulo-vezicule pe un fond eritematos.Uneori leziunile erodeaza si se acopera de cruste.

imagwes

Localizarea de electie o reprezinta marginea pavilioanelor auriculare , mai rar intalnindu-se si pe dosul mainilor- unde aspectul poate fi de eritem polimorf.
Diagnosticul este clinic nefiiind necesare alte investigatii de specialitate
Leziunile se vindeca in aproximativ 10-15 zile , fara cicatrici.
Recidiveaza in primaverile urmatoare timp de mai multi ani.
Dermatologul va trata eruptia juvenila de primavara cu dermatocorticoizi potenti și emoliente . De asemenea, antihistaminice pot fi prescrise pentru mancarime. Urechile trebuie să fie protejate de expunerea la soare. Pentru a preveni recidivele în special atunci când condițiile climatice sunt nefavorabile, se pot utiliza palarii, iar  parul poate fi crescut peste urechi.Este obligatorie utilizarea unei creme fotoprotectoare (SPF50+) incepand cu luna martie si care trebuie aplicata cu cel putin 30′ inainte de a iesi din casa si reaplicata la fiecare 2 ore daca se sta afara.
sunscreen_shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *