Protecția solară, între mit și realitate

Ce este Fotoprotectia?

Fotoprotecția este definita ca fiind acea protecție fața de radiațiile solare atat prin utilizarea de imbracaminte cat si de produse fotoprotectoare .
Cea mai buna masura este de a evita expunerea la soare, insa cum acest lucru este aproape imposibil, este important de a cunoaste cele mai bune metode de a ne proteja. Desigur, exista afectiuni precum Xeroderma pigmentosum sau Albinism unde evitarea soarelui ar trebui sa fie completa ,din cauza fotosensibilitatii.La fel si persoanele cu fototip I sau cele cu multe alunite .Insa, pentru restul indivizilor evitarea expunerii timp de 4-6 ore in jurul amiezii (adica intre 10-16) , folosirea hainelor corespunzatoare si a produselor fotoprotectoare SPF este suficienta.
Chiar daca radiațiile UV au rol benefic in producerea de vitamina D ele pot provoca atat fenomene acute precum arsurile solare cat si cronice : de îmbatranire cutanata si carcinogeneza (cancere ale pielii). Cei mai mulți oameni pot produce suficienta vitamina D,  pe o perioadă scurtă de timp ,doar câteva minute de expunere la soare pe zi (10 până la 15 minute/zi), de aceea o expunere prelungita este puțin probabil să ofere beneficii suplimentare.
Radiațiile UV au implicatii si efecte asupra sistemului imunitar, cum ar fi: inhibarea prezentării antigenului, eliberarea de citokine imunosupresoare și suprimarea apărării tumorale. Mai mult de 90% din razele UV penetrează norii  ,iar 50% din UVB și 75% din UVA pot ajunge la 1 m adâncime în apă. Radiatiile de tip UVB  (280-320nm) reprezintă 0,4% din lumină, pătrund în epiderm și derm și pot induce producția de melanină la 24-48h după expunere. Radiatiile de tip UVA (320-400 nm) reprezintă 3,9% din lumină, pătrund până in dermul profund și determina deteriorarea fibrelor elastice. Astfel, radiatiile UVB sunt responsabile de  arsurile solare si carcinogeneza, iar  cele UVA de dermatoze fotoalergice si efecte cronice precum imbatranirea pielii si aparitia ridurilor.

Ce este SPF-ul?

Produsele de protectie solara sunt evaluate dupa acest indice SPF (factorul de protectie solara). Folosind un limbaj mai simplu : adica produse care ne ajuta sa prelungim perioada de timp necesară pentru a dezvolta o arsura solara. De exemplu, în cazul în care pielea unei persoane devine, de obicei, de culoare roșie în 10 minute de expunere la soarele amiezii,  un SPF 15  ii va permite o protectie de aproximativ 150 minute (15×10). Majoritatea persoanelor sunt bine protejate cu produse de protectie solara cu SPF 15-30,insa cand expunerea este mai intensă, atunci ar trebui să fie folosite cele cu SPF 30- 50 ( de exemplu iarna la schi, sau vara la mare)

Care este cel mai bun vehicul (crema/lotiune/gel/spray) ?

Gelurile par sa patrunda foarte bine in piele si sa ofere o protectie rapida, insa se usuca repede si pot fi iritante Lotiunile- sunt prima alegere si cea mai buna in cazul majoritatii indivizilor. Cremele- sunt o alta optiune buna, insa pot fi usor ocluzive. Foarte importante sunt si stick-urile de buze, a caror utilizare nu trebuie neglijata.

Ce trebuie sa stim despre protectia solara la copii?

imagaaaes
Fotoprotectia in cazul copiilor este foarte importanta, deoarece expunerea la soare in primii ani de viata poate avea consecințe pe termen lung și un risc crescut de melanom pe parcursul vietii. De ce? Pentru ca in primii ani de viata , pielea nu are toate mecanismele formate de aparare si ADN-ul poate fi usor alterat, modificari care raman in memoria organismului si care pot deveni vizibile peste zeci de ani.
Pielea nou-născutului este deosebit de vulnerabilă la radiatii din cauza ca stratul cornos este foarte subțire , din cauza limitarii producției de melanină si lipsei pigmentarii pielii. Prin urmare, expunerea accidentala la soare la o varsta timpurie (sau “in prima vara a vietii” cum ar spune unii)  poate duce la schimbări ireversibile ale pielii , din cauza unei bariere fizice si imunologice incomplet maturizate.
De ce utilizarea cremelor cu SPF la nou-nascuti este controversata? Există diferențe semnificative între sugari și pielea adultilor. În primul rând, pielea sugarilor este mai subțire datorita stratului cornos insuficient dezvoltat. Acest strat cornos in mod normal protejează organismul de agenții externi, substanțele chimice din produsele de protecție solară  pot produce mai usor o dermatita de contact  sau alte alergii. Indiferent de ingredientele folosite ele nu sunt menite să fie ingerate de catre sugari .Acesta fiind motivul principal pentru care cremele de protecție solară  trebuie aplicate doar dupa varsta de șase luni, si trebuie sa fie produse dermatocosmetice  special concepute din game de ingrijire pediatrica.
Astfel, protectia solara poate fi:

– mecanica (evitarea soarelui la orele prânzului; protejarea cu o umbrelă de soare; purtarea de îmbrăcăminte fotoprotectoare cu indice UPF >30)
– produse de protecție solară adecvate pentru vârsta copilului
SPF (factorul de protectie solara), este legat de capacitatea de protecție impotriva UVB. SPF poate fi scăzut (sub SPF10), mare (15-20) sau de ecran solar (50+). La copii de la 6 luni până la 3 ani ar trebui să se aplice numai fotoprotecție pe baza de “micropigment” si nanoparticule, iar la copii mai mari sau adulti cele pe baza de filtru chimic sau organic. Conform recomandărilor, un produs de protecție solară adecvat pentru copii trebuie sa fie rezistent (sa ofere protecție, chiar și după 20 de minute în apă), foarte rezistent la apă (protecție si după 4 expuneri la apa); sa aiba o cantitate mare de “micropigment”; nu trebuie să irite pielea și ochii; sa fie fotostabil si usor de aplicat; sa ofere atat protectie UVA si UVB, iar  protectia UVA sa fie cel puțin 1/3 din protectia UVB.

Recomandări practice de protecție solară:
5_ways_to_protect_yourself_from_the_sun
– Evitați expunerea la soare in orele de varf (interval orar: 10-16)
– Aplicati produsul cu minim 30 de minute inainte de a iesi din casa si reaplicati la fiecare 2 ore
– Purtați haine de protecție din materiale usoare si cu filtru UPF, care nu perimit trecerea luminii
– Folosirea regulata de creme fotoprotectoare chiar si in zilele cu nori , indiferent de tipul pielii si varsta (incepand din luna martie pana in octombrie)
– Primele 6 luni de viață: a se evita expunerea directa la soare, pălării cu boruri largi, îmbrăcăminte cu filtru UPF;
– Copii mai mari de 6 luni – 24 luni: fotoprotecție fizică si creme SPF din game pediatrice.

Cele mai frecvente mituri privind protectia solara:

  1. Daca nu stam la soare, organismul nu mai produce vitamina D (FALS: dupa cum am explicat mai sus, avem nevoie doar de 10-15 minute /zi de expunere pentru sintetizarea vitaminei D)
  2. Cremele/Lotiunile de fotoprotectie trebuie utilizate doar cand stam la plaja (FALS: incepand din luna martie pana in octombrie ar trebui utilizate zilnic, chiar si in zilele fara soare)
  3. Cremele de bronzare artificiala ne feresc de efectele soarelui (FALS: acestea nu ofera protectie si creeaza o falsa impresie ca persoana in cauza se poate supraexpune la soare)
  4. Daca am folosit o crema SPF , pot sa sta linistit la soare pentru ca sunt protejat complet (FALS: chiar daca protectia este crescuta, si  chiar daca nu vom suferi o arsura solara, nici  o crema nu ofera protectie 100% si nu ne da libertatea de a sta la plaja la orele de varf)
  5. Daca m-am dat cu crema SPF dimineata sunt complet protejat (FALS: crema trebuie reaplicata la fiecare 2 ore pentru a fi eficienta si cu 30 de minute inainte)
  6. Folosesc un produs “water-resistant” si nu este nevoie de reaplicare (FALS: chiar daca unele produse sunt rezistente la apa , acestea trebuie reaplicate dupa fiecare baie)
  7. Mai bine nu folosim nici o crema pentru copii, pentru ca au ingrediente toxice (FALS: exista si produse din game pediatrice special concepute pt copii, care sa asigure o buna protectie si cu ingrediente compatibile)
  8. Daca stau in apa , nu este necesar sa folosesc crema protectoare (FALS: radiatiile UV patrund pana la 1 m adancime in apa, fiind necesara o fotoprotectie prealabila)
  9. Am pielea inchisa la culoare si nu ma ard, deci nu trebuie sa folosesc creme SPF (FALS: chiar daca persoanele cu  fenotip mai inchis sunt mai bine protejate si cu riscuri mai mici de a dezvolta cancere ale pielii, nu sunt protejate 100% si au nevoie de protectie suplimentara)
  10. Nanoparticulele din creme distrug sistemul imunitar: (FALS: Cu toate că multe produse se bazează pe oxid de zinc și dioxid de titaniu, particulele o dată aplicate pe piele, nu depășesc primul strat. Ele se lipesc între ele, astfel că nu au cum să interfereze cu sistemul imunitar)

Protecția UV trebuie să înceapă cat mai devreme, pentru a preveni deteriorarea pielii,  si de a limita dezvoltarea de tumori cutanate atat prin fotoprotecție mecanica, fizica și chimica.

shielding-sun

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *