Tot ceea ce trebuie sa stim despre Psoriazis

1. Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o afectiune inflamatorie cronica cu evolutie capricioasa uneori invalidanta. Intereseaza aproximativ 2% din populatie. Poate sa apara la orice varsta , mai frecvent in decada a 3 –a si afecteaza in mod egal ambele sexe. Cu cat debutul este mai precoce , cu atat importanta factorilor genetici este mai mare .

2. Cum se manifesta?
Exista mai multe forme de psoriazis care difera prin aspectul clinic. Dintre acestea psoriazisul vulgar reprezinta peste 2/3 din cazurile de psoriasis si se exprima clinic prin placi eritemato-scuamoase, bine delimitate cu scuame sidefii , groase, lamelare usor detasabile.
Leziunile pot afecta orice regiune, dar sunt mai frecvente pe zonele de extensie : coate, genunchi, regiunea sacrala. Psoriazisul respecta in general fata.

3. Care sunt simptomele?
In general leziunile de psoriazis sunt asimptomatice (fara durere) . Totusi, unii bolnavi acuza prurit local.

4 . Cate tipuri de psoriazis exista?
Exista foarte multe forme de psoriasis in functie de tipul leziunilor, localizare si aspect histopatologic
• Pe langa psoriazisul tipic vulgar descris mai sus , amintim si :
• Psoriazisul gutat (“in picatura”) – ce apare mai frecvent la femei si tineri, fiind precedat de cele mai multe ori de un episod infectios . Leziunile au diametrul de cativa milimetri, interesand preferential trunchiul.
• Psoriazisul scalpului – leziunile depasesc adesea cu 1-2 cm marginea podoabei capilare. Pruritul este mai frecvent decat in restul localizarilor. Uneori este insotit de o alopecie (caderea parului) difuza.
• Psoriazisul ariilor intertriginoase (psoriasis inversat) – se intalneste doar la nivelul pliurilor inghinale, axilare, retroauriculare, fesier etc
• Psoriazisul palmo-plantar
• Psoriazisul mucoaselor – cu leziuni circinate, localizate in cavitatea bucala sau penian
• Psoriazis unghial – modificarile unghiale apar la aproximativ 50% dintre bolnavi .Sunt mai frecvent interesate unghiile de la nivelul mainilor.
• Psoriazisul pustulos, eritrodermic, artropatic

5. Care sunt factorii declansatori ai acestei afectiuni?
Cauzele psoriazisului nu sunt pe deplin cunoscute. Psoriazisul este o boala cu determinism plurifactorial, care pentru a se exprima clinic necesita prezenta unor factori genetici si de mediu .
• Predispozitia genetica
Studiile privind implicarea factorului genetic in psoriazis arata ca riscul sa apara psoriazis la un copil ce are un parinte afectat este de 25% , iar in cazul in care ambii parinti sunt afectati acesta creste la 65%. Copii care au tatal cu psoriazis sunt mai frecvent afectati de boala decat cei care au mama cu aceasta dermatoza.
• Factorii de mediu pot avea rol declansator sau agravant al bolii. Cei mai importanti dintre acestia sunt :
– traumatismele
– infectiile (mai ales cele streptococice; infectia cu Pytiriosporum ovale; infectia HIV etc)
– medicamentele ( beta-blocantele; sarurile de litiu; antimalarice, antiinflamatoarele etc )
– factorii psihogeni – socurile emotive pot agrava psoriazisul
– lumina solara – desi in majoritatea cazurilor are un effect benefic, injuria actinica exacerbeaza psoriazisul la 10% din bolnavi.
– alcoolul, fumatul, factorii endocrini- sunt alti factori implicati in declansarea sau agravarea acestei boli.

6. Care este tratamentul potrivit impotriva acestei afectiuni?
Alegerea metodei terapeutice depinde de varsta , sexul, starea generala , precum si de tipul , extinderea si evolutia leziunilor. Tratamentul trebuie adaptat si profesiei sau rasunetului fizic, emotional si social asupra bolnavului.
Pentru alegerea tratamentului , medicul dermatolog va calcula un scor de severitate – numit scor PASI , precum si un scor de evaluare a impactului psoriazisului asupra calitatii vietii (scorul DLQI).
Pentru formele usoare , leziunile pot fi controlate doar prin tratamentul local , ce consta in administrarea de keratolitice (acid salicilic, uree) , cignolina, dermatocorticoizi, gudroane, derivati de vitamin D3, retinoizi, inhibitori de calcineurina etc.
Fototerapia naturala sau artificiala are efecte benefice . Climatoterapia fiind si ea utila in unele cazuri .
Pe langa terapiile sistemice clasice , terapiile biologice reprezinta noi optiuni terapeutice revolutionare in psoriasis.

7. Ce altceva este util de stiut in privinta acestei afectiuni?
Psoriazisul poate afecta serios imaginea corporala, iar impactul bolii asupra stilului de viata poate fi major. Psoriazisul are asupra calitatii vietii o influenta negativa comparabila cu cea din cancer, diabet zaharat, depresie etc.
Pe langa tratamentul medicamentos, trebuie inlaturati factorii care pot favoriza , declansa si intretine boala. Psihoterapia este importanta avand in vedere impactul stresului in agravarea bolii
De asemenea, se recomanda intreruperea fumatului si a consumului de alcool.
La ora actuala psoriazisul nu este considerat doar o afectiune dermatologica , ci o boala inflamatorie sistemica cronica. Datele acumulate in ultimele decenii arata ca psoriazsul este o afectiune ce poate afecta multiple organe si sisteme, existand o frecventa asociere a psoriazisului cu bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, dislipidemia, obezitatea, afectiuni gastrointestinale si chiar asociereacu neoplaziile.

Psoriazisul ramane totusi o boala capricioasa, frecventa puseurilor si durata acestora fiind greu de apreciat, iar vindecarea definitiva nu poate fi garantata la ora actuala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *