Arsura solara : remedii si ce riscuri avem pe viitor

Inainte de a pune in balanta beneficiile soarelui, trebuie sa stim ca din dorinta de a avea un banal bronz ,o expunere inadecvata la soare poate avea consecinte importante atat imediate cat si pe viitor, pentru ca pielea noastra “nu va uita niciodata” ca a fost agresata si isi “poate aminti” peste cativa zeci de ani dezvoltand diferite afectiuni sau chiar cancere de piele.
Arsura solara cunscuta si sub numele de “dermatita solara” si este una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate cu o incidenta de aproximativ 100% , mai putin la cei cu pielea inchisa la cloare. Factorii favorizanti depind de durata expunerii, doza de iradiere si folosirea sau nu a fotoprotectiei. Arsura cutanata  este un tip de reacție toxică a pielii indusa de lungimile de undă ale radiatiilor UVB, în principal, cele între 295 și 315 nm. Ea este posibila si atunci când radiația este reflectată de nisip, apă sau zăpadă. In plus, la altitudini mai mari, intensitatea radiației este mai puternica, deoarece există mai puțină atmosferă pentru a absorbi radiațiile, iar efectele protectoare ale particulelor de umezeală și praf sunt reduse.
Manifestarile clinice ale unei arsuri solare sunt cunoscute de toata lumea.  Eritemul sau “inrosirea pielii” apare la aproximativ 4-6 ore de la expunere ( de aceea multi dintre cei care stau la plaja in orele de varf nu realizeaza efectul decat atunci cand ajung acasa ) si are un maxim al intensitatii la 12-24 de ore , dupa care incepe sa scada in intensitate in 72 de ore de la expunere. Eritemul este insotit deseori de edem (umflarea pielii) , senzatie de cald si stare de indispozitie. Ulterior pot sa apara bule si acel peeling (descuamarea pielii). Exista si forme mai severe care sunt insotite de varsaturi, greata, cefalee, colaps circulator si chiar accidente vasculare cerebrale.  De asemenea pot sa fie prezente si probleme oculare prin lezarea conjunctivei ( keratoconjunctivita fotogenica) – .Daca aveti aceste simptome este imperioasa prezentarea la medic de urgenta , iar daca ati suferit arsuri repetate pe parcursul vietii o evaluare anuala a pielii este indicata pentru a depista modificarile ce pot sa apara peste ani.
Cu ce se poate confunda o arsura solara?
De cele mai multe ori aspectul este tipic, insa trebuie stiut ca existe si anumite reactii fototoxice (dermatite fototoxice) declansate de diferite medicamente cum ar fi tetraciclinele sau psoraleni.
Ce remedii sa folosim?
Izolare in camere racoroase, haine lejere din bumbac , hidratare corespunzatoare. Compresele reci si lotiunile de calmare pot fi utile in cazurile mai usoare. Medicul va poate indica uneori lotiuni sau creme cortizonice pentru formele moderate. Unii recomanda chiar si antihistaminice local (ex Fenistil – a carui utilizare eu nu o incurajez din cauza potentialului iritant si alergogen , mai ales pe o piele deja lezata ). Unele antiinflamatoare sistemice pot ajuta (Ibuprofen) daca sunt luate in timp util, insa acest lucru nu prea este posibil, pentru ca eritemul apare la cateva ore si cand persoana respectiva isi aminteste sa ia , deja este prea tarziu.
In cazuri severe se indica terapie cortizonica sistemica . Daca apare o descumare severa si denudare, ingrijirea corespunzatoare a pielii cu creme reparatoare .
Ce riscuri exista pe viitor?
Expunerea exagerata la soare produce pe langa arsura (efectul de tip imediat ) si imbatranirea prematura a pielii si un risc crescut de cancer de piele pe viitor (efecte pe termen lung)
Picture1Pentru a putea intelege mai bine cum influenteaza soarele imbatranirea pielii va voi da un exemplu : In acesta poza puteti observa un barbat care timp de 28 de ani a fost sofer , partea stanga a fetei a fost mereu expusa , iar partea dreapta protejata de umbra.

Putini dintre noi stim ce este acel “capital solar”. Capitalul solar reprezinta posibilitatea naturala de a ne proteja de radiatiile solare, acesta putand ajunge pana la sfarsitul vietii. Fiecare dintre noi ne nastem cu el. Uneori, oamenii il epuizeaza din tinerete, prin expuneri repetate. Daca suntem economi cu acest „capital solar”, el ne va tine mai mult timp. In schimb, daca stam toata ziua pe plaja, mai ales copil fiind, il putem consuma in primii 15 -20 ani de viata
Unul din 55 de oameni nascuti in 2008 va avea intr-o zi melanom. De ce? Copiii sunt supra-expusi razelor UV. In vacanta, o treime dintre copii petrec in medie 15 ore pe saptamana in costum de baie, ceea ce inseamna foarte mult. Mai ales daca luam in considerare faptul ca apa si nisipul reflecta 30% din razele UV. Iar ADN-ul unui copil este insuficient maturizat si poate fi foarte usor alterat, modificari care raman in memoria organismului.
Arsurile solare si agresiunile celulare profunde cauzeaza daune ireversibile si fac pielea sa fie mai fragila pe o perioada indelungata (accelerarea procesului de imbatranire a pielii, cresterea riscului de dezvoltare a cancerului de piele).
inrdex
Reguli practice de protejarea pielii :
– Evitați expunerea la soare in orele de varf (interval orar: 10-16) !!! Daca umbra este mai mare decat tine , poti iesi la soare
– Purtați haine de protecție din materiale usoare si cu filtru UPF, care nu perimit trecerea luminii
– Folosirea regulata de creme fotoprotectoare chiar si in zilele cu nori , indiferent de tipul pielii si varsta (incepand din luna martie pana in octombrie, de preferabil peste 30+)
– Primii 3 ani de viață: a se evita expunerea directa la soare, pălării cu boruri largi, îmbrăcăminte cu filtru UPF;
– Copii mai mari de 6 luni – 24 luni: fotoprotecție fizică si creme SPF din game pediatrice.
– Palariile, ochelarii de soare si hainele opace sunt cea mai buna sursa de aparare impotriva razelor UV.

pentru mai multe detalii despre fotoprotectie puteti citi aici : Protectia solara intre mit si realitate
Picture2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *